Férgek puhatestűek, Tartalomjegyzék

Flashcards - Szivacsok, csalánozók, férgek, puhatestűek

Puhatestűek

Megosztás Facebook-on A puhatestűek törzse az ősi laposférgekből fejlődött ki, párhuzamosan a gyűrűsférgekkel, testükben nem alakult ki szelvényezettség. A gyűrűsférgeknél fejlettebbek, hiszen emésztőmirigyeik vannak, külön légzőszervvel rendelkeznek, van szívük és érzékszerveik is egész fejlettek.

férgek puhatestűek betegségek kezelése férgekkel

Testtájaik is vannak: fej, láb, köpeny és zsigerzacskó. Ez először feltehetőleg az erős hullámverés ellen védett, e mellett hatékony volt a ragadozókkal szembeni védelemben.

Meddig kezelik férgekkel paraziták elleni keserűség

A csigák háza apálykor a kiszáradás ellen is védelmet nyújtott, így a szárazföldön is kezdtek elterjedni. A háznak azonban hátrányai is vannak: nehézkes a vele való mozgás.

meghalnak férgek miatt

A gyors mozgású fejlábúakban elcsökevényesedett. A puhatestűeknek három osztálya van: kagylók, csigák, fejlábúak.

 • Osztály: Kagylók Bivalvia
 • Férgek gyomra fáj
 • Paraziták megelőzése az emberek számára
 • Méregtelenítő szer, amely ellen parazitákat vásárolni
 • ELSŐ REND: Féregcsigák (Aplacophora) | Brehm: Állatok világa | Kézikönyvtár
 • Hány féreg élhet táplálék nélkül
 • Hogyan lehet azonosítani a férgekkel való fertőzést
 • Virágos növények

Kagylók osztálya: Kivétel férgek puhatestűek vízben élnek. Köpenyük két teknőből álló héjat választ el, ezen belül helyezkedik el a kagyló teste.

A csigákat és a kagylókat egy kalap alá fogva, nem zavartatjuk magunkat az által a tény által, hogy az egyiknek feje van s azon tapogatói és szemei, a másikon meg hiába keresünk a fejnek megfelelő testrészt. Az a körülmény, hogy az ehető csigának háza is van, még a laikust sem zavarja abban, hogy az úton mászó házatlan csigában az előbbinek közeli rokonát lássa. A tengerparton meg arra nyílik alkalom, hogy az új alakoknak egész sorával ismerkedjünk meg, de itt is nagyon hamar rájövünk arra, hogy mely állatok tartoznak ezeknek a csoportjába s nem igen tévesztjük össze őket más csoportokba tartozókkal, mondjuk gerincesekkel, ízeltlábúakkal, vagy éppen férgekkel. Bár sok puhatestűn megkülönböztethető a fej és a törzs, azonban férgek puhatestűek testük, a magasabbrendűekéhez viszonyítva, mégis sokkal darabosabb és egyáltalában nem ismerhető fel rajta az a tagoltság, vagy csak az arra való törekvés is, amely felismerhető az ízelttestű állatok szervezetén vagy a gerinceseken is abban, hogy tagolt gerincoszlopuk és törzsükhöz ízülettel kapcsolódó végtagjaik vannak. A puhatestűekben nincsen meg az alaknak az a határozottsága, amelyet a gerinceseknek belső csontos vázuk, az ízeltlábúaknak pedig szilárd bőrvázuk ad meg.

Fejük elcsökevényesedett, csak a szájnyílásuk és a körülötte lévő érzékelő sejtek maradtak meg. Lábuk izmos, a héjból kidugható, lassú helyváltoztató mozgásrajteszi képessé az állatot. Zsigerzacskójuk tartalmazza belső szerveiket.

Titokzatos létformák 6. rész. Férgek és mohaállatok

A víz átszűrésével táplálkoznak, szerves törmelékeket, példa a paraziták degenerációjára élőlényeket kiszűrik és megemésztik.

Csigák osztálya: A kagylóknál fejlettebbek.

Szivacsok, csalánozók, gyűrűsférgek, puhatestűek Szivacsok törzse A szivacsok törzsébe a legegyszerűbb testfelépítésű állatok tartoznak. Testükben sokféle különböző alakú és működésű sejt van, de azok nem alkotnak egységes csoportokat, szöveteket. A szivacsokra álszövetes testszerveződés jellemző. A szivacsok testét áttörő piciny nyílásokon, a likacsokon beáramló vízből a galléros-ostoros sejtek szűrik ki a szerves törmelékeket, apróbb élőlényeket.

Vázuk egy darabból áll, legtöbbször felcsavarodott, szintén a köpeny választja ki. Egyes fajoknál elcsökevényesedett és teljesen eltűnt.

 • Fergek puhatestuek.
 • Anatómia[ szerkesztés ] A puhatestűek elsődlegesen kétoldalian szimmetrikusakami ősi pleziomorf jelleg, de bizonyos csoportjaik másodlagosan elvesztették ezt a tulajdonságukat.
 • Puhatestűek – Wikipédia Fergek puhatestuek
 • Puhatestűek – Wikipédia

Hasoldalukon található lábuk, melynek segítségével férgek puhatestűek általuk kiválasztott nyálkarétegen haladnak féregszerű mozgással. A nyálkaréteg egész testüket bevonja, véd a kiszáradás ellen.

Testük első vége a fej, ezen található a szájnyílás és a tapogatók. Reszelőnyelvükkel könnyen felaprítják a növényi táplálékot.

parazita és gazdája

Vannak köztük ragadozók és dögevők is. Vízben és szárazföldön is élnek.

Teljes szövegű keresés ELSŐ REND: Féregcsigák Aplacophora Alig mult el még háromnegyed évszázad, hogy az ide tartozó első állatot felfedezték s beosztották az állatvilágnak abba a tarka egyvelegébe, amelybe be szoktak osztani minden egyebüvé be nem osztható állatot, t. Későbben azonban kiderült ez állatoknak a puhatestűekkel való rokonsága, különösen idegrendszerük ismertté válásával, de rendszertani helyük megszabásában különösen az esett döntően latba, hogy nekik is radulájuk van, mert ilyen szerve a Molluscákon kívül semmi más állatnak sincsen.

Fejlábúak osztálya: A puhatestűek legfejlettebb osztálya, kivétel nélkül csak tengerben élnek. Lábaik a szájnyílás körül helyezkednek el, az a test feji végével együtt az úgynevezett fejlábat alkotja.

hogyan és mit kezelnek a férgekkel szemben

Többségüknek nincs külső meszes váza, sok esetben a faj testében a bőr alatt lehet megtalálni annak maradványát. A legtöbb fajnál tapadókorongok is előfordulnak. Mindegyik faj ragadozó, halakkal, rákokkal, csigákkal, kagylókkal táplálkoznak.

férgek puhatestűek paraziták fgds-sel kimutathatók

Idegrendszerük fejlett, erre kép és színlátásra is alkalmas szemeikből is következtethetünk.

További a témáról