A tejtermékekben veszélyes anyagok bukkantak fel, amelyek akár komoly egészségügyi problémák kialakulásához is vezethetnek.
Egy kutatás során figyelemre méltó eredményekre bukkantak: kiderült, hogy a növényi alapú tejhelyettesítők olyan összetevőket rejthetnek, amelyek potenciálisan ártalmasak lehetnek az egészségre.
Az utóbbi években rendkívül népszerűvé váltak a növényi alapú tejhelyettesítők, amelyek sokak számára vonzó alternatívát kínálnak a hagyományos tejtermékekkel szemben. Azonban fontos észben tartani, hogy ezek az italok nem minden esetben kedvezően hatnak a szervezetre. A Pénzcentrum beszámolója szerint a Bresciai Egyetem Olaszországban, valamint a Koppenhágai Egyetem Dániában végzett kutatásaik során tíz különböző növényi alapú tejalternatíva tápértékét elemezték, és ezt összehasonlították két hagyományos tejtermékkel. A tanulmány részletei a Science Alert hírei között is olvashatók.
A lap a cikkében a Science Alert nevű lapban közölt tanulmányra hivatkozik, mely során az ultramagas hőmérsékleten (UHT) végzett kezelések hatását elemezték a növényi alapú tejhelyettesítők tápértékére. Az UTH egy olyan eljárás, amely során 140 °C feletti hőmérsékleten sterilizálja az élelmiszereket, ezzel meghosszabbítják azok élettartalmát. Valamint olyan kémiai reakciókat válthatnak ki vele, amelyek befolyásolhatják a tápértékét.
"A legtöbb növényi alapú ital jelenleg sokkal alacsonyabb fehérjetartalommal bír, mint a tehéntej. Ráadásul a kis mennyiségben megtalálható fehérjék hőkezelés során tovább változhatnak."
- emelte ki Marianne Nissen Lund, hangsúlyozva ezzel a téma fontosságát.
A kutatás során olyan termékeket vizsgáltak, aminosavak és a cukrok hőkezelése során keletkeznek. Az ilyen vegyületek csökkenthetik a kritikus aminosavak elérhetőségét, ezzel befolyásolják a fehérjék tápértékét. Arra a következtetésre jutottak az eredmények alapján, hogy bár a keverékek kifejezetten erősek voltak, a tehéntej sokkal több fehérjét tartalmaz, illetve magasabb arányban vannak benne aminosavak, mint az alternatív tejekben.
A vizsgálatok során azonban egyes növényi alapú tejhelyettesítőkben aggályos vegyületeket találtak, ám nagyon kicsit mennyiségben, ezért ezek nem jelentenek közvetlen veszélyt. Szerepelt köztük többek között a rákkeltő akrilamid és a hidroxi-metil-furfurol (HMF) nevű reaktív anyag. A kutatók elárulták, hogy meglepődtek, amikor akrilamidot találtak, mivel az nem szokott a folyékony élelmiszerekben előfordulni, ebben az esetben azzal magyarázták, hogy a forrása nagy valószínűséggel a pörkölt mandula, ami az egyik termékben volt.
A szakértők hangsúlyozták, hogy a növényi alapú tejhelyettesítők esetlegesen tápanyaghiányt okozhatnak. Javasolták, hogy mindenki igyekezzen olyan élelmiszereket választani, amelyek minimális feldolgozáson mentek keresztül, és lehetőség szerint saját maguk készítsenek el minél több ételt.