Idővel való versenyfutás: őszig teljesen fel kell újítani a legendás magyar gesztenyeüzemet - Agrárszektor

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók most 35% kedvezménnyel vehetnek részt a regisztráción! Ne hagyd ki ezt a remek lehetőséget!

A Sarkpont Zrt. hazánk legnagyobb kapacitású és legmodernebb gesztenyefeldolgozó üzemével büszkélkedhet. Az alapító és vezető, Egyed Károly, nem csupán az ország, hanem talán a régió legnagyobb feldolgozóüzemének megálmodója, aki folyamatosan újraértelmezi és fejleszti azt. A Sarkpont Zrt. kínálatában a sokak által kedvelt gesztenyepüré kiemelkedő szerepet játszik, de messze nem ez az egyetlen termékük. A cég és vezetője elkötelezetten dolgozik a fajtanemesítés, a gasztronómiai innovációk és a tudatos táplálkozás terén, minden energiájukat a különleges és egészséges gesztenye kultúrájának fejlesztésére összpontosítva – derült ki a legfrissebb cégközleményből.

A matematikus és mérnök végzettséggel is rendelkező szakember maga tervezi és programozza a cég különleges, magasan automatizált gépsorait. A válogatott alapanyagok pedig egész Dél-Európából, sőt, olykor a tengeren túlról érkeznek az üzembe szeptember-októberben, amikor az éves termelés 80-85%-a készül. Ez idén is így lesz, amennyiben sikerül addigra újjáépíteni a gyárat. Neszményi Zsolt, Somogy vármegye főispánja és Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője is biztosította támogatásáról a katasztrófa sújtotta Sarkpont Zrt.-t. Ígértek támogatást a bérekhez és az üzem újjáépítéséhez, valamint az építési engedély soron kívüli megadását.

A gesztenye tárolása nem tűri a halogatást, hiszen gyorsan romlik a minősége - tájékoztatott Egyed Károly. Kiemelte, hogy a legideálisabb, ha a beszerzés után 48 órán belül feldolgozzák a termést, és ez az eljárás idén sem fog eltérni a 1993 óta követett gyakorlatuktól. A szakember azonban figyelmeztetett, hogy a helyzet idén sokkal komplikáltabb, mint az előző években; nem engedhetjük meg magunknak, hogy nyugodtan várakozzunk a szüretre, hanem aktívan kell foglalkoznunk a termékfejlesztéssel és a piac építésével. Szeptember végére már állnia kell az új csarnoknak, és újra fel kell állítani a gyártósorokat. Számos ígéret érkezett különféle támogatások formájában, de ahogy Egyed Károly hangsúlyozta, hamarosan kiderül, hogy ezek valóban hasznosak lesznek-e a gyakorlatban.

A munkálatok már javában zajlanak, jelenleg az építési tervek jóváhagyására várnak, és abban bíznak, hogy ezek gyorsan átkerülnek a szükséges hivatalos csatornákon. Eközben a gépekhez szükséges alkatrészek beszerzése is folyamatban van, hiszen az összeszerelés hatalmas feladatot jelent, ami nyilvánvalóan csak a csarnok felépítése után következhet. Fontos megjegyezni, hogy a csarnok nem csupán a falak és a tető megépítését jelenti – ezek már régen elpusztultak – hanem egy olyan, a modern élelmiszergyártáshoz elengedhetetlen infrastruktúrát is magában foglal, amely speciális közműhálózatot és -teljesítményt igényel. A kivitelezők lényegében fenntartják a szükséges kapacitásokat, de a feladatok mennyisége óriási. Egyed Károly hangsúlyozta, hogy nem csupán az adminisztratív határidők jelentik a kihívást, hanem például a bank, amellyel gyakorlatilag a kezdetek óta együttműködnek, most, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, meglehetősen zárkózottan, szinte ellenségesen közelít az ügyükhöz.

Emellett és nem utolsó sorban gondoskodni kell arról a mintegy 40 emberről, akik a cégnél dolgoznak, többen évtizedek óta. Mind állományban maradtak, senkinek nem mondtak fel, és senki nem hagyta el a vállalatot, de szeptemberig még hátra van egy fél év, amikor nincs termelés, nincsenek bevételek, csak elképesztő kiadások.

Related posts