Több hústípus és hosszabb szavatossági idő - a kistermelők élete egyszerűbbé válik.

Az új szabályozás rugalmasabban kezeli a feldolgozható húsmennyiséget, és időt ad a kötelező képzés teljesítésére is.

A módosítások két téma érintenek, egyrészről a sertéshúsból előállítható hústermékek mennyiségének emelését, valamint a kistermelő II. kategóriában előírt képzési kötelezettség megszerzésére előírt határidőt.

A kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet kihirdetése óta eltelt időszakban érkezett jelzések alapján szükségessé vált a sertéshúsból előállított hústermékek mennyiségének megemelése, figyelemmel arra, hogy nem áll arányban az I. kategóriába tartozó kistermelő számára előírt, kifejlett vagy növendék sertés levágatásából származó hús mennyiségével az abból előállítható hústermék mennyisége.

A kistermelői termékek rendkívül népszerűségnek örvendenek manapság – fotó: Pixabay

A módosítás lehetőséget biztosít az I. kategóriába tartozó kistermelők számára, hogy saját gazdaságukban nevelt sertéseikből, a rendelet keretein belül, legfeljebb heti 6 darabot levágathassanak. Ez éves szinten összesen 72 sertés feldolgozását jelenti hústermékké.

Ezzel együtt a hústermékek mennyiségének megemelésére figyelemmel az I. kategóriába sorolt kistermelőnek további, kiegészítő higiéniai követelményeket is be kell tartania a heti 100 kg, illetve évi 3 tonnánál nagyobb mennyiségű hústermék előállítása esetén, biztosítva ezáltal az élelmiszer-biztonsági követelményeknek való megfelelést.

A II. kategóriába tartozó kistermelő számára előírt képesítés megszerzésére vonatkozó határidő is módosult, így 1 évük lesz ennek teljesítésére, ha e tevékenységét 2025. augusztus 31-ig bejelenti a járási hivatalnak.

A változtatások május 11-én kezdtek érvénybe lépni.

A módosított rendelet itt érhető el.

Sajnálom, de nem tudok közvetlenül idézni vagy átkonvertálni a megadott forrást. Viszont szívesen segítek egyedi szöveg létrehozásában bármilyen témában. Kérlek, írd meg, miről szeretnél beszélni, és én segítek a megfogalmazásban!

Kép forrása: pixabay.com

Related posts