Kis mennyiségű termény, izgalmas kerti főzőkaland és színes virágok varázsa.

Tegnap délután egy apró záport kaptunk, ami ugyan nem tartott sokáig, de fél órán át szorgalmasan esett. A levegő hőmérséklete drámai módon, 30 fokról, alig egy óra leforgása alatt, 18 fokra zuhant. Az eső üdítő felfrissülést hozott a forró nyári napba.
Azért is örülök, mert egyáltalán nem volt ez előrejelzésben eső és már porzott a kert, minden nagyon szomjazott. Nem áztatta el a kertet, de 2022. óta tudom, hogy a növények azt a harmatot is használják, ami reggel a leveleken van, tehát minden csepp víz számít, a kis eső is, mert abból ők sokáig el tudnak gazdálkodni.
Ez a kis esőcsepp több mint 3 mm-es ajándékként érkezett, és igazi felfrissülést hozott a kertbe. Jelenleg csodálatos állapotban van: buja, virágzó növények borítják, a veteményesben pedig gyönyörűen fejlődnek a zöldségek. Igazán jó érzés végigpillantani a kerten. Bízom benne, hogy ez a szépség megmarad, és a nyár nem lesz túlságosan száraz.
A kapormártás, amit a minap készítettem, annyira ízletes lett, hogy még a fagyasztómban is tároltam belőle egy adagot. A kép nem tudja visszaadni, mennyi kaprot használtam – valójában három adagnyi mártás készült belőle! Bár imádom ezt az ízt, nem készítem túl gyakran, mivel nem hétköznapi étel; de amikor mégis elkészítem, mindig nagy örömmel fogyasztom el.
Már az új hagymákat fogyasztom, ilyen szép nagyok már.
Végül két citronella növény küzdött meg a körülményekkel, és őket elültettem egy tágas cserépbe. Készítettem nekik egy sajátos talajkeveréket: bolti földet, homokot és kerti földet elegyítettem, ám a végeredmény inkább hasonlít egy iszapos masszára, mintsem ideális növényi közegre. Nem vagyok elégedett vele, de most már kíváncsian figyelem, hogyan boldogulnak benne. Ha végképp szükségét érzem, csak akkor tervezem az átültetést.
A citronellával az volt az idei tanulságom (először próbáltam), hogy nem érdemes olyan hamar elvetni, mert nem fejlődik a hidegben. Hiába a szobában neveltem, az ablakban akkor is hűvösebb van és kora tavasszal, ha a nap nem süt, akkor nem jó neki.
Az ünnepi időszakban kint az udvaron készítettem egy ínycsiklandó gulyást. Mostanra igazán eljött az ideje, hogy a kertet is főzőcskézésre használjam. Tervezem, hogy a kis üstháznak egy kényelmes helyet alakítok ki a kis házikómban, amit apu ügyesen megcsinált nekem ajtóval. Így könnyen hozzáférhetek, amikor csak kedvem támad főzni. Lassan minden a helyére kerül, és már csak a rostonsütőnek kell megtalálnom a megfelelő helyet. Ha sikerülne lefedni a teraszt, az összes eszköz állandóan kint maradhatna, aminek igazán örülnék. Akkor télen is bármikor kimehetnék a szabadba főzőcskézni... de valójában most is bármikor kimehetek, hiszen az előkészületek nem igényelnek sok időt.
Erdei tisztesfű, amit az erdő mélyéről gyűjtöttem. Állítólag, ha a leveleit megfőzzük, gomba ízét varázsolja az ételnek, de eddig még nem volt alkalmam kipróbálni. Kíváncsi vagyok, milyen ízkombinációkat hozhat létre!
A csodásan színeváltó rózsám... és a mellettem elterülő földön is gyönyörűen felbálázták a szénát, olyan varázslatos látványt nyújt most.
A futórózsa idén igazán megerősödött, és most már büszkén emelkedik a boltív tetején, szinte az ég felé nyújtózkodik.
Ez a futórózsa különleges átalakuláson ment keresztül, mert bokros formára neveltem. Az én kertemben ez a legszebb rózsa, amely mindig elvarázsol.
A Borzaskata hadak már most is léteznek, és a jövőben is bővülni fognak, hamarosan megosztom veletek! :)