Ez az étel igazi csodaszer a másnaposság ellen, és a diétázók számára is remek választás!
Vonat ütközött egy autóval Szentmártonkátánál - Öt ember meghalt, egy életveszélyesen megsérült
Tudományos vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a méz pozitív hatással lehet a koleszterinszint csökkentésére, beleértve az összkoleszterint, az alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterint (LDL, más néven „rossz” koleszterin) és a triglicerideket is. A magas koleszterin- és trigliceridszint növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, figyelmeztet a doxter.cz.
Alacsony vagy közepes glikémiás indexének köszönhetően a méz nem okoz olyan mértékű vércukorszint-emelkedést, mint a cukor, bár a méz szénhidráttartalmának köszönhetően ez a különbség valójában minimális,
A két élelmiszer tápértékének összehasonlítása során kiderült, hogy a méz, még kis mennyiségben is, értékes tápanyagokat rejt. Ebből a természetes édesítőszerből származik fehérje, B-vitaminok, C-vitamin és ásványi anyagok, mint például magnézium, foszfor és cink – ezek mind hiányoznak a fehér cukorból. A méz különösen figyelemre méltó antioxidáns tulajdonságai, főleg a sötétebb fajták, mint a gesztenyeméz, akácméz vagy repceméz esetében, jelentős szerepet játszanak a szív egészségének megőrzésében és az egészséges öregedés elősegítésében.
Több klinikai kutatás is rávilágított arra, hogy a fehér cukor mézzel való helyettesítése segíthet a fogyás elősegítésében. A legígéretesebb eredményeket a feldolgozatlan méz mutatta, amelynek jótékony hatásait régóta ismerjük. Antibakteriális tulajdonságai miatt nem csupán édesítőszerként, hanem sebkezelésre is alkalmazzák. Különösen kiemelkedő a manukaméz, amely nemcsak a gyógyulást gyorsítja, hanem fertőtleníti is a sebeket, sőt, hatékonyan küzd az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen is. Ha pedig egy fárasztó éjszaka után másnaposság gyötör, a kutatások szerint egy kis méz fogyasztása segíthet gyorsabban lebontani a szervezetben az alkoholt, így érdemes beiktatni a reggeli rutinba.
A méz nemcsak ízletes csemege, hanem a felső légúti betegségek kezelésében is hatékony segítőtárs. Segít csökkenteni a köhögést, valamint enyhíti a megfázás kellemetlen tüneteit, így hozzájárul a gyorsabb felépüléshez.
Bár a méz számos jótékony hatással bír, fontos, hogy ne essünk túlzásba a fogyasztásával, mivel kalóriában gazdag és jelentős cukortartalommal rendelkezik. Táplálkozási szakértők ajánlása szerint a napi kalóriabevitelünk legfeljebb tíz százalékát szabad csak hozzáadott cukrok (így a finomított cukor és a méz) elfogyasztására szánnunk. Ideális esetben a nők ne lépjék túl a napi 25 gramm, míg a férfiak esetében a 36 gramm hozzáadott cukor bevitelét. Érdemes tehát mértéket tartani, hogy élvezhessük a méz jótékony hatásait anélkül, hogy túllépjük a javasolt határokat.





