Húsvét közeledtével a piacon kígyózó sorok alakultak ki, ahogy az emberek izgatottan várakoznak a friss zöldségek és a színes tojások beszerzésére. A levegőben már érezni lehet a tavasz illatát, miközben a vásárlók szívélyesen csevegnek egymással, és mego

Ajkán a szombati piaci napon a háziasszonyok hosszú sorokban várakoztak, hogy beszerezhessék a legfinomabb sonkákat, szalonnákat és kolbászokat. A kereskedők színes kínálatukkal csalogatták a vásárlókat, és az árak is kedvezően alakultak. Az előző időszakokhoz képest különösen bőséges tojás- és tormakínálat várta az érdeklődőket, így mindenki megtalálhatta a kedvére valót a piacon.
A piacozás gyakran az ötven év felettiek kedvelt hétvégi programja, de nem ritka, hogy fiatalok is felfedezik a helyi vásárok varázsát. Nagy Károlynétól hallottuk, hogy minden szombaton a helyi piacon intézi a család heti zöldség- és gyümölcsellátását. Az ottani termelők már jól ismerik őt, és barátságosan köszöntik, hiszen mindig ugyanazokat a megbízható forrásokat választja. A minőség sosem okozott neki csalódást. Amikor kevesebben vannak, még új recepteket is begyűjt a konyhai elkészítési módokhoz. Az idei húsvétra például egy egész sonkát, 50 tojást, valamint tormát és fűszeres házi kolbászt vásárolt. Az ajkai piac híre messzire eljutott, hiszen találkoztunk egy vásárlóval Badacsonyból, aki nemcsak az ünnepi asztalra szánt finomságokat szedte össze, hanem ajándékba édességeket és néhány új tavaszi ruhadarabot is beszerzett.
A Nagyhét előtti utolsó piaci napon gazdag választék várta a vásárlókat. A fejes saláta darabjáért 350 forintot kértek, míg a retek csomag ára 300 és 500 forint között mozgott, attól függően, hogy mekkora méretűt választottunk. A torma kilójáért 2500 forintot kellett fizetni, míg a jégsaláta darabja 900 forintot kóstált. Az újhagyma csomagját 350-450 forint között lehetett megvásárolni, a karfiol ára 900 forintra rúgott. A sóska kilója 1200-1800 forint között változott, míg a gombák ára fajtától függően 800 és 1600 forint között alakult. A gyümölcsök között a szép, nagy piros eper kilója 3000 forintba került, a szőlő 1350, a körte pedig 1400 forintot ért. A paradicsom és paprika ára 900 és 1300 forint között ingadozott. A tojás darabjáért 90 forintot kellett letenni az asztalra. A húsáruk között a sonka és szalonna kilója több helyen 4500 forintra rúgott, de felfedezhettünk füstölt szívsonkát, kötözött sonkát és tarját 5990 forintért, mangalica kenyérszalonnát 5490 forintért, füstölt csülköt 4900 forintért, valamint mangalica zsírt 2790 forintért. A piacon tehát bőven akadt lehetőség a finom és friss alapanyagok beszerzésére, amelyekkel gazdagíthatjuk az ünnepi asztalt.