Gyömbér: az egyik leghatékonyabb természetes görcsoldó!
A gyömbér nemcsak különleges ízével hódít, hanem gyógyító tulajdonságai miatt is érdemes a mindennapjaink részévé tenni. Fűszernövényként népszerűsége folyamatosan növekszik, hiszen rendszeres fogyasztása számos jótékony hatással bír.
A gyömbér (Zingiber officinale) eredete Indiába és Délkelet-Ázsia trópusi vidékeire vezethető vissza, ahol egykoron vadon nőtt. Manapság azonban már inkább kultúrnövényként ismerjük, amelyet számos országban, mint például Brazíliában, Ausztráliában, Indiában és Kínában termesztenek. A gyömbér Európába a nagy földrajzi felfedezések idején, a 15-16. században jutott el, és azóta töretlen népszerűségnek örvend. E varázslatos fűszer különleges íze mellett számos gyógyító tulajdonsága is hozzájárul a kedveltségéhez. A John Hopkins Medicine cikkében részletesen bemutatják, milyen kedvező hatásai lehetnek a rendszeres gyömbérfogyasztásnak, ami tovább növeli ennek a csodás növénynek a vonzerejét.
A gyömbérben található hatóanyagoknak köszönhetően ez a gyógynövény nagyszerű hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. Rendszeres fogyasztása elősegíti az egészséges emésztést is. Többek között az alábbi módon fejti ki a jótékony hatását:
A gyömbér leginkább fűszernövényként ismert és kedvelt, hiszen levesek, húsételek, mártások és akár sütemények ízesítésére is tökéletes választás. De nemcsak így alkalmazzák; sokan önálló ételként is élvezik, például főzve vagy cukorral kandírozva édességként. A hipermarketekben és a nagyobb zöldség-gyümölcs szaküzletekben egyaránt megtalálhatók friss és szárított változatai. A friss gyömbér hűtőben akár hetekig is eltartható. Ha felhasználásra kerül sor, érdemes vékony szeletekre vágni vagy lereszelni, ügyelve arra, hogy a kicsorduló levét se pazaroljuk el, hiszen az ízekben gazdag kincs.