Íme néhány kreatív tipp, amivel jelentős összegeket takaríthatsz meg havonta a konyhában: sokan már alkalmazzák ezeket a módszereket, és elégedettek az eredményekkel! - Pénzcentrum

Az élelmiszer-gazdálkodás hatékonysága régóta izgatja az emberek fantáziáját, különösen az utóbbi időszakban, amikor a költséghatékonyság kiemelt szerepet kapott a háztartások életében - olvasható a The Guardian cikkében.

Az élelmiszerárak emelkedésével egyre fontosabbá válik, hogy okosan gazdálkodjunk a konyhánkban található alapanyagokkal. Egy jól szervezett éléskamra és néhány egyszerű trükk segítségével jelentős összegeket takaríthatunk meg, miközben csökkentjük az élelmiszerpazarlást is. Orla McAndrew, a Larder című könyv szerzője osztotta meg tapasztalatait a témában.

Az első és legfontosabb lépés a tudatos tervezés. McAndrew javaslata szerint érdemes részletes leltárt készítenünk az éléskamránk tartalmáról, amelyben feljegyezzük minden egyes tétel lejárati idejét. Hasznos lehet a "first in, first out" (FIFO) elv alkalmazása is, ami azt jelenti, hogy mindig a legrégebben beszerzett termékeket használjuk fel elsőként. Ez a megközelítés nemcsak a pazarlást csökkenti, hanem segít fenntartani az élelmiszerek frissességét is.

A jó leltár vezetésének számos előnye van, nem utolsósorban a kettős vásárlás elkerülése, valamint a rendelkezésre álló alapanyagok alapján új ételötleteket is adhat, minimalizálva a pazarlást és maximalizálva a megtakarítást

- Emeli ki a szakértő.

Bár manapság számos okostelefonos alkalmazás segíti a kamra leltározását, McAndrew inkább a klasszikus megoldásokra esküszik. "Tarts kéznél egy táblát vagy jegyzettömböt a konyhában, és írd fel, mi az, amit sürgősen el kell használnod, vagy mi az, amit pótolni kell. Ezek alapján könnyedén megtervezheted a bevásárlólistádat" - javasolja.

Lényeges, hogy tisztában legyünk a "fogyaszthatósági" és a "minőségmegőrzési" dátumok közötti eltérésekkel. A fogyaszthatósági dátum a termék biztonságos fogyasztásának határidejére utal, míg a minőségmegőrzési dátum csupán a termék optimális minőségét jelzi. Ez utóbbi nem garantálja, hogy a termék a megjelölt időpont után is biztonságosan fogyasztható marad.

A megfelelő tárolási technikák elsajátítása is kulcsfontosságú. McAndrew kiemeli: "Tárolás előtt minden élelmiszert távolíts el a műanyag csomagolásból, hogy elkerüld az "izzadást". Ismerkedj meg azokkal a gyümölcsökkel és zöldségekkel is, amelyeknek magas az etiléntartalmuk, (az érési folyamat során felszabaduló gáz), és amely elősegíti bármi más érését a közelben."

A maradékok ötletes felhasználása szintén hozzájárulhat a költségek csökkentéséhez. A szakértők szerint sokszor a legizgalmasabb vacsorák akkor jönnek létre, amikor úgy tűnik, hogy "nincs semmi a konyhában". Néhány alapvető alapanyag segítségével pillanatok alatt ízletes fogást varázsolhatunk az asztalra.

A nagy mennyiségben történő vásárlás remek lehetőség a pénz megtakarítására, különösen a tartós élelmiszerek esetében. McAndrew ajánlása szerint érdemes olyan termékekre fókuszálni, amelyek hosszú eltarthatósági idővel rendelkeznek, mint például a gabonafélék, hüvelyesek, konzervek és különféle fűszerek. Ily módon nemcsak a költségeket csökkenthetjük, hanem mindig kéznél lesznek az alapanyagok is.

Érdemes elsajátítani néhány tartósítási technikát, amelyek révén nemcsak az ételek eltarthatóságát növelhetjük, hanem új ízeket is felfedezhetünk. A savanyítás és az erjesztés kiváló módszerek erre. "A savanyított zöldségek eltarthatósága változó, de ha gondosan tároljuk őket légmentesen záródó edényekben, hűvös és sötét környezetben, akkor a legtöbbjük akár három hónapig is megőrzi frissességét" - emeli ki McAndrew.

Related posts