Hogyan történhetett ez? Németországban drámaian csökken a sör értékesítése.

A német sörértékesítés 2025 első felében jelentős csökkenést mutatott az előző év hasonló időszakához képest: a Destatis pénteki jelentése szerint 6,3%-kal, összesen 262 millió literrel 3,9 milliárd literre esett vissza.
A sörértékesítés statisztikai nyilvántartása 1993 óta először tapasztalt olyan mélyrepülést, hogy egy félév során a mennyiség 4 milliárd liter alá csökkent. Fontos megjegyezni, hogy ezek a számadatok nem foglalják magukban az alkoholmentes söröket és malátaitalokat, továbbá az EU-n kívüli importált söröket sem.
A belföldi értékesítések a teljes forgalom több mint 80%-át alkotják, ám ezen a területen 6,1%-os csökkenést tapasztaltunk, míg az export tevékenység 7,1%-kal mérséklődött.
A németországi sörgyárak és sörraktárak csak a koronavírus-járvány kezdetén, 2020 első félévében és 2023 második félévében regisztráltak ennél nagyobb csökkenést, az előző év azonos időszakához képest, az előbbi 6,6 százalékos volt, 4,3 milliárd literre, az utóbbi 6,2 százalékos, 4,2 milliárd literre.
A jelenlegi visszaesés okai között szerepel a német társadalom elöregedése, a fokozódó egészségtudatosság, valamint a fiatal generációk megváltozott fogyasztási szokásai.
Az alkoholmentes sörök iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyártás az elmúlt egy évtizedben közel megduplázódott, így a piac már 9 százalékát képviselik. A vendéglátóiparban még kedvezőbb a helyzet: itt az alkoholmentes sörök aránya eléri a 12,3 százalékot. Különösen figyelemreméltó, hogy Rajna-Pfalz tartományban és a Saar-vidéken majdnem minden negyedik eladott sör alkoholmentes változatban kerül forgalomba.
Iparági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az alkoholmentes sörök csupán részleges megoldást kínálnak a veszteségek mérséklésére, miközben a verseny ebben a szegmensben folyamatosan fokozódik. A Német Sörfőző Szövetség hangsúlyozza, hogy az energia-, alapanyag- és munkaköltségek drámai mértékben emelkednek, mindezt pedig súlyosbítja a gyenge fogyasztói hangulat és a vendéglátóipar nehéz helyzete.
A gyártási költségek üteme gyorsabb növekedést mutat, mint a nagykereskedelmi árak, ami sok sörfőzdének a nyereség csökkenésével és befektetési nehézségekkel való küzdelmet eredményez. Az elmúlt öt év során közel 100 kisebb és közepes méretű sörfőzde zárta be kapuit, miközben a nagyobb vállalatok is ismert főzdéket kénytelenek voltak bezárni. A piac továbbra is túlkapacitással küzd, ami az élelmiszerkereskedelem számára kedvező tárgyalási helyzetet teremt. Szakértők előrejelzése szerint 2026-ig nem várható jelentős javulás, így a főzdék továbbra is a költségek növekedésével néznek szembe.