Egy gombócnyi boldogság – ez a fagylalt 2025 legjobb ízélménye!

A Dörgicsei mandulás fagylalt lett 2025-ben az Év Fagylaltja, de a Bagaméri Fagylaltozó mestere, Márton Sándor nem állt meg itt: egy másik különleges ízvilágú alkotása is díjat nyert. A klasszikus ízek szerelmesei és a különlegességek kedvelői is örülhetnek, mert idén a fagyi nemcsak hűsít, hanem elvarázsol!
Van, ami sosem veszíti el a varázsát – ilyen a fagylalt, különösen, ha azt szenvedéllyel és gondos kezekkel készítik. Az idei Év Fagylaltja versenyt ismét egy fergeteges fesztivál keretein belül rendezték Hajdúszoboszlón. A látogatók szemtanúi lehettek annak, hogyan bontakozik ki a legfinomabb hűsítő édességek művészete egy igazi fagylaltlaborban. A versenybe öt kategóriában több mint 100 fagylalt nevezett, de egy íz különösen felkeltette a figyelmet: a Dörgicsei mandulás, amely a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó büszkesége.
A győztes műalkotás megalkotója, Márton Sándor, nem csupán a szakmai zsűri tagjait nyűgözte le, hanem a Nyár 25 műsor házigazdáit is elbűvölte két egyedülálló fagylaltkreációjával.
"Igyekeztünk a klasszikus ízvonalon megmaradni és ugye a mandulát nagyon kihangsúlyozni. Természetesen azért több rétegből áll ez a fagylalt is, és próbáltuk nem túl fűszerezni" - mesélte Márton.
A másik nagy dobása a Pávai kedvence nevű fagylalt volt, amely a hajdúszoboszlói különkategória győztese lett. Ez a változat egy almáspite ihlette desszert, amit sárga krémes alap, fahéjas-almás rétegezés és tokaji aszú ízesítés tesz igazán különlegessé. Ahogy a műsorvezetők is megjegyezték: "ez telitalálat" - az ízek harmóniája azonnal levett mindenkit a lábáról.
A fagylaltok világa nem csupán az ízek sokszínűségében rejlik, hanem egyfajta filozófiai mélységet is hordoz. Márton úgy véli, hogy a valódi siker kulcsa az alapanyagok magas színvonalában, a precíz kísérletezés örömében és a vendégek visszajelzéseiben fekszik. Mindezek együttesen formálják a fagylalt elkészítésének művészetét, ami túlmutat a megszokott ízélményeken.
Márton Sándor elmondta, hogy nyolc-tíz kísérletük akadt, mire végül rátaláltak a tökéletes receptre.
Az idei verseny varázslatos atmoszféráját fokozta, hogy a szervezők Pávai Vajna Ferenc emlékére egy almás pite inspirálta kategóriát is létrehoztak. Ezzel a gesztussal adóztak a neves geológus előtt, aki száz évvel ezelőtt felfedezte a hajdúszoboszlói gyógyvíz titkát.
Amennyiben valaki a nyári hónapokban Balatonfüred felé tart, mindenképpen érdemes betérnie a Bagaméri Fagylaltozóba. Ott kipróbálhatja az Év Fagylaltját, de ha igazán különleges élményre vágyik, ne hagyja ki mindkét díjnyertes ízt!