Elbúcsúzhatunk ezektől az élelmiszerektől? Vajon teljesen eltűnnek a boltok polcairól? - Agrárszektor

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók számára most 35% kedvezménnyel nyílik lehetőség a regisztrációra! Ne hagyd ki ezt az egyedülálló ajánlatot!
Bűdi Zsolt, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója, egy friss TikTok videóban osztotta meg gondolatait a magyar konzervgyártás jelenlegi állapotáról. Kiemelte, hogy a piacon már nem találhatóak meg azok a megfizethető, tápláló és viszonylag alacsony mesterséges adalékanyag-tartalmú, gazdag zöldségekben és gyümölcsökben bővelkedő készételek - ismertebb nevükön kajakonzervek - amelyek korábban népszerűek voltak. A szakember aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a munkaerőhiány következtében a lecsó- és töltött paprika konzervtermékek is eltűnnek a piacról. A problémát súlyosbítja, hogy egyre kevesebb olyan termelő található, aki képes lenne kiváló minőségű, szabadföldi termesztésű TV-paprikát előállítani és feldolgozni. Bűdi Zsolt hangsúlyozta, hogy ez a szegmens évi 60 millió forintos bevételt generált, amelyből 20%-os nyereséget realizáltak minden évben.
A szakértő véleménye szerint van egy egyszerű módja annak, hogy megmentsük ezeket az élelmiszereket: csupán annyira lenne szükség, hogy a döntéshozók csökkentsék a zöldségek áfáját. Ezzel újra vonzóvá válna a termelők számára a szabadföldi paprika termesztése. Jelenleg azonban a gazdaságok számára nem éri meg ezzel foglalkozniuk, holott a jó minőségű készételek és konzervek előállításához elengedhetetlenek az ilyen alapanyagok.