Megérkeztek a boltok polcaira a magyar dinnyék, és érdemes tudni, mennyibe kerülnek, valamint hogyan válasszuk ki a legédesebb gyümölcsöket a kínálatból.
A magyar gazdák a minőségi és ellenálló fajtákra való áttérés mellett döntöttek.
Mivel a görögdinnye termesztése egyre inkább elterjedt a sátor alatti kultúrák között, a hazai dinnyeszezon folyamatosan meghosszabbodik. Az időjárás változásai miatt a szeptember 5-i Lőrinc-nap már nem jelenti a dinnyeszezon végét; akár októberben is rátalálhatunk még ízletes, jó minőségű gyümölcsökre.
Jelenleg a fólia alatt nevelt hazai gyümölcsök töltik meg a boltok polcait, ám az időjárás alakulása alapján várható, hogy a szabadföldi érés üteme felgyorsul. Július 10-től pedig már az export is megkezdődhet – tájékoztatott Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke.
- Évtizedek óta nem volt olyan hűvös a május, mint idén, emiatt kezdődött két hét csúszással a szezon. De nem bánjuk annyira, mivel így legalább megtalálhatta a helyét az európai piacon a spanyol, görög és olasz dinnye, így remélhetőleg nem ragad itt és nem okoz majd túlkínálatot - jellemzi a piaci helyzetet a szakember.
Ahogy említette, a hazai élelmiszerláncok egyre inkább keresik a magyar dinnyét, amelyből mi, magyarok csupán a forró nyári napokon vásárolunk többet. Ez azt jelenti, hogy a kereslet szorosan összefonódik az időjárás alakulásával.
- Lokálpatrióta vagyok, amiatt is arra biztatom a vásárlókat, hogy magyar dinnyét egyenek, de emellett szól az is, hogy tudjuk a biztonságos eredetét. A Békésből, Szabolcsból, Dunántúlról származó hazai dinnye a mikroklímának és a termelői tapasztalatoknak köszönhetően ideális választás. Mint minden más gyümölcsre és zöldségre, erre is vonatkozik, hogy annál finomabb, minél közelebbről érkezik, hiszen a rövidebb szállítás lehetővé teszi, hogy eléggé éretten szedjék le. A jó minőséghez a korszerű fajták is hozzájárulnak, a kedvező időjárás pedig megfelelő cukortartalmat ad - emelte ki a szakember.
Bár a hazai vásárlók egy része még mindig a hatalmas görögdinnyék vonzerejében hisz, a kertészek arra ösztönöznek, hogy ne féljünk a kisebbek választásától sem. Az új fajták kifejezetten a kisebb méretre lettek nemesítve, így ízük és minőségük kifogástalan.
Az európai vásárlók egyre inkább elfordulnak az óriás dinnyéktől, mivel ezek szállítása és a hűtőszekrényben való tárolás nehézkes feladatot jelent. Ráadásul a kisebb háztartások miatt a nagyobb gyümölcsök gyakran nem fogynak el időben. Ezen kívül az élelmiszerárak folyamatos emelkedése is a kisebb méretű dinnyék mellett szól, mivel ezek általában kedvezőbb ár-érték arányt kínálnak.
A dinnyeszüret folyamata valóban különleges élményt nyújt, hiszen a gyümölcsök kézi szedése során a kertészek a legnagyobb gondossággal válogatják ki a legszebbeket. A termést a járművekre egy szalagrendszer segíti, amely gyorsan és hatékonyan szállítja a dinnyéket a feldolgozó helyre. A szüret során a szakemberek, akik a legjobban ismerik a növényeket, figyelemmel kísérik a gyümölcsök színét és az indák állapotát. Bár sokan igyekeznek a legjobbat kihozni a termésből, a végső döntést mindig az ő tapasztalatuk és szakértelmük határozza meg. A pultra kerülő dinnyék minden esetben válogatottak, és szinte biztos, hogy érettségük a lehető legideálisabb állapotban van. Az utóbbi években a dinnyetermelés színvonala jelentős javuláson ment keresztül. A kertészek ma már rezisztens vetőmagokkal és oltott palántákkal dolgoznak, hogy a növények a legjobban ellenálljanak a változó környezeti feltételeknek. Céljuk, hogy a fogyasztók számára a legkiválóbb minőségű gyümölcsöket kínálják, amelyeket a természet adta legjavából nyernek. A dinnyeszüret tehát nem csupán munka, hanem egy igazi művészet is, ahol a tudomány és a hagyomány találkozik.
A szállítás biztosítja, hogy a dinnyék éppen megfelelő állapotban kerüljenek le a földekről, azonban elengedhetetlen azonnal hűteni őket, amihez a termelői közösségek jelentős összegeket fektettek be. De nem csupán ezen a téren történt fejlődés; komoly beruházásokat igényelt a modernebb fajtákra való átállás is, és az is, hogy a termelés zöme már öntözhető területeken folyik, különösen a szárazabb Békés megyében.
Az utóbbi évtizedekben tapasztalt komoly piacvesztés után az elmúlt 4-5 év során sikerült visszanyerni az ágazat stabilitását és növekedési ütemét. Ebben a folyamatban a termelők, logisztikai cégek és kereskedők egyaránt kiveszik a részüket, közös erőfeszítéseik révén. Az összefogás eredményeként a magyar dinnye nemcsak a belföldi piacra, hanem nemzetközi áruházláncokon keresztül a cseh, román, szlovák, lengyel és litván boltokba, sőt már Németországba is eljut. A Délkertész vezetője megjegyzi, hogy a hazai dinnyetermelés most újra a néhány évtizeddel ezelőtti "boldog békeidőket" idézi, ami bizakodásra ad okot a jövőt illetően.
A szakember éves átlagban nem vár jelentős áremelkedést, de arra hívta fel a figyelmet, hogy az árak mindig magasabbról indulnak a szezon elején, és aztán a mennyiség felfutásával csökkennek. Vagyis nem ugyanaz a dinnye ára június 30-án és augusztus 15-én. Idővel akár eladási kényszer is előállhat, hiszen nem lehet a terményt végtelenségig tárolni, ha kikerül a pultra, már megszakad a folyamatos hűtése.
Az árak szezonális ingadozásait remekül tükrözi az Agroinform által készített grafika, amely a Központi Statisztikai Hivatal 2023-2024-es adatai alapján készült.
A Piaconline információi alapján a görögdinnye árkategóriái a következőképpen alakulnak: a Nagycsarnokban 498 és 798 Ft között, míg a Fehérvári úti Vásárcsarnokban 599-től 680 Ft-ig terjednek. A Kórház utcai Vásárcsarnokban 780 és 980 Ft közötti áron vásárolhatunk, míg a Rákóczi téri Vásárcsarnokban a gyümölcs 798 Ft-ért elérhető. A Bosnyák téri Vásárcsarnok pedig 700-tól 998 Ft-ig terjedő árakat kínál a friss görögdinnyére.
A legfrissebb ajánlatok szerint a nagy élelmiszerláncok online boltjában a Tescóban a görögdinnye kilója most kedvező, mindössze 265 forintos áron vásárolható meg. Ezen kívül a mini görögdinnye ára 499 forint, míg a hazai sárgadinnye 1199 forintért kapható. Érdemes kihasználni ezeket a remek lehetőségeket!
Az Aldi jelenleg 575 Ft/kg áron forgalmazza a friss görögdinnyét. Ezzel szemben a Lidl-ben a Gália sárgadinnye kiemelt ajánlatként 699 Ft/kg áron érhető el. A legkedvezőbb árakat a SPAR kínálja, ahol a sárgadinnye akciós ára mindössze 249 Ft/kg.
A dinnyeszezon során az árak folyamatos ingadozását az áruházi akciók is befolyásolják. Ennek következtében előfordulhat, hogy valaki egy-két hét elteltével már egészen más árcédulákkal találkozik a boltláncok polcain.
Nagypéter Sándor szerint megbízható forrásból vegyük a dinnyét. Az út menti árusokkal kapcsolatban szkeptikus, és inkább az áruházláncok pártján áll:
- Nagy a felvevő piac, ezért nagyon szigorúak az előírások. Ehhez a termelőknek és a szállítóknak is fel kellett nőni, és nagy százalékuk meg is tette. Az értékesítés legnagyobb része a nagy láncokba koncentrálódott.
Hozzátette: ha a terméken nem is, a rekeszen kötelező a jól látható eredetjelölés, amit a Nébih rendszeresen ellenőriz is. Szerinte, amin látható a magyar zászló, azt érdemes megvenni.
Nagy István agrárminiszter kifejtette, hogy a hazai dinnyeszezon kiváló minőségű gyümölcsökkel indul, és az elmúlt egy évben 51%-kal csökkent a dinnyebehatás. Jelenleg több mint 1300 termelő foglalkozik görögdinnye termesztésével, míg sárgadinnyét 310 gazda nevel. Ezt a tájékoztatót a Lidl Magyarország logisztikai központjában tartották, ahol a tárcavezető részletesen ismertette a szezon kilátásait.
A görögdinnye-termesztők száma 9, a sárgadinnye-termelőké pedig 15 százalékkal emelkedett egy év alatt.
Jelenleg Magyarországon a görögdinnye termesztése 3 590 hektáron zajlik, míg a sárgadinnye területe 707 hektárra nőtt. Érdekes, hogy a görögdinnye termőfelülete nem változott a tavalyi évhez képest, viszont a sárgadinnyének a terjedelme 62 százalékkal gyarapodott.
Nagy István véleménye szerint a magyar export legkiemelkedőbb célpiacai közé tartozik Szlovákia, Csehország és Lengyelország. Érdekes módon a sárgadinnye kivitele 2024-től kezdődően 31%-os növekedést mutatott, ami a mezőgazdasági termelés dinamikus fejlődését jelzi.
A magyarok túlnyomó része a nagyobb áruházakban szerzi be a dinnyét, ahol a hazai értékesítés 60-65%-át bonyolítják le. A fennmaradó részesedés a helyi piacok, zöldséges boltok és út menti árusok között oszlik meg. A görögdinnye fogyasztása évente fejenként körülbelül 10-12 kilogramm, míg a sárgadinnye esetében ez a szám 1,5 és 2,2 kilogramm között ingadozik.
Ahogy már említettük korábban, a dinnye nem csupán egy frissítő nyári finomság, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Íme a legfontosabb jellemzői: