Az emésztési nehézségekre a kivi kiváló megoldásként szolgál, mivel gazdag rostokban és enzimekben, amelyek elősegítik a bélműködést.

"Kifelé induláskor ne felejtsd el elvinni a kilépőpapírjaidat!" - Reggel nagy felfordulás volt Balázsékban! Itt a feszültséggel teli eszmecsere.

Bizonyára mindannyian tapasztaltunk már a székrekedés, puffadás vagy teltségérzet okozta kellemetlenségeket. Ezek a problémák nem csupán fizikai diszkomfortot okoznak, hanem az életminőségünkre is komoly hatással lehetnek. Az okok széles spektrumot ölelnek fel, többek között a stressz, ételintolerancia, szerves betegségek vagy akár az alultápláltság is felelős lehet a kialakulásukért. Most azonban egy tudósokból álló csoport felfedezett egy különleges gyümölcsöt, amely segíthet enyhíteni ezeket a fájdalmas és kellemetlen tüneteket.

Az American Journal of Gastroenterology orvosi folyóirat nemrégiben egy figyelemre méltó tanulmányt publikált, amely a kivi jótékony hatásaira irányítja a figyelmet. A kutatás során megfigyelték, hogy azok, akik krónikus székrekedésben vagy irritábilis bél szindrómában szenvedtek, jelentős javulást tapasztaltak állapotukban, amennyiben naponta két kivit fogyasztottak. Az eredmények alapján ez az egzotikus gyümölcs támogatja az emésztési folyamatokat, így érdemes beépíteni az étrendünkbe.

Ez a kívül szőrös, barna, belül pedig élénk zöld színű csemege igazán különleges, hiszen a húsában rejtőző apró fekete magvak birtokában rejlik az igazi kincs. Ezek a magvak nemcsak a finomság ízét gazdagítják, hanem pektint és más, oldható rostokat is tartalmaznak, melyek jótékonyan befolyásolják az emésztési folyamatokat.

Ráadásul köztudottan nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz és ezért is érdemes rendszeresen fogyasztani. Mindössze két darab gyümölcs fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. Ez támogatja az immunrendszert és segít a fertőzések leküzdésében. A tudomány azt mondja, hogy napi három kivi elfogyasztása pedig csökkentheti a magas vérnyomást. Vitamin-, ásványianyag- és tápanyagtartalma nagyon jól hasznosul, mert általában nyersen, friss gyümölcsként fogyasztjuk, nem pedig feldolgozva.

Related posts