Az amerikai marhahús fokozatosan eltűnik a kínai éttermek kínálatából a vámháború következményeként - Agrotrend.

Ezentúl ausztrál marhahúsra épül az amerikai barbecue! A vámháború következtében az amerikai marhahús ára az egekbe szökött, így most a távoli kontinens ízletes húsának ízvilágát fedezhetjük fel a grillen.

Az amerikai stílusú pekingi éttermek menüje újraértelmezésre kerül, mivel hamarosan eltűnik az asztalokról az eddig elengedhetetlennek számító amerikai marhahús – a vámháború következményeként.

A Home Plate BBQ régen az amerikai marhahús mesterséges ízének fellegvára volt, de az utóbbi időben egyre inkább az ausztrál import hódította meg a konyhát. A Reuters tudósítása szerint az étterem havonta 7-8 tonna szegyet dolgoz fel, és amint a fagyasztók kiürülnek, az ausztrál marhahúsra váltanak, hogy megőrizzék a déli ízek varázsát.

Az amerikai marhahús a vámháború sok ezer áldozatának egyikévé vált. Az import már korábban is költséges volt, de Donald Trump 145 százalékos tarifáira válaszul bevezetett 125 százalékos, valamint az alapjául szolgáló 22 százalékos vámok következtében a helyzet még drasztikusabbá vált. Mostanra az amerikai marhahús megfizethetetlenné vált a vásárlók számára.

Kína havonta 125 millió dollár értékben importál marhahúst az Egyesült Államokból, ami mindössze elenyésző részesedés a világ két legnagyobb gazdasága közötti kereskedelmi kapcsolatok óriási tengerében. Ennek az importnak az eltűnése a pekingi éttermek kínálatából azonban rávilágít,

Charles de Pellette, a Home Plate üzemeltetési igazgatója nem aggódik amiatt, hogy az ausztrál marhahús esetleg csalódást okozhat a vendégeknek. „Az íz, a minőség és a zamat változatlan marad, de a piaci nyomás és a vámok miatt kénytelenek vagyunk váltani” – nyilatkozta a bírt hírügynökségnek. Ezen kívül az amerikai sertésbordát is felváltják, amely mostantól Kanadából érkezik. Az alternatív forrásokból beszerzett alapanyagok árával azonban nem osztott meg részleteket.

Az immár három étteremmel rendelkező vállalkozást a China Daily

Az amerikai marhahús ára már a vámháború előtt is az egekben járt, hiszen a szarvasmarha-állomány drámai csökkenésen ment keresztül. Ennek hátterében a klímaváltozás, a tartós szárazságok és a megemelkedett takarmányköltségek állnak, amelyek következtében az állomány hét évtizedes mélypontra süllyedt. Kínában, ahol a gazdasági helyzet romlása miatt a vásárlók egyre inkább árérzékenyekké váltak, ezek a magas árak különösen nehezen voltak kigazdálkodhatók.

Az amerikai marhaszegy ára tavaly május és idén március között megdöbbentő, 50%-os emelkedést mutatott, és csupán ezt követően léptek életbe a vámok. Az így keletkezett kínálati rés betöltésére főként Ausztráliából érkezik a hús, ahol a marhaszegy ára 40%-kal alacsonyabb. A Home Plate éttermek vendégei májustól kezdődően ausztrál marhaszegytől fognak csemegézni.

Fogyaszthatják majd azokat az ínycsiklandó falatokat, amelyeket a texasi és amerikai déli hagyományok szerint, türelmesen és lassan füstölnek.

A korábbi tudósításokra hivatkozva, Adam Murry, a texasi származású férfi és felesége, Liu Zsong-zsong, 2009-ben indították el közös vállalkozásukat. Kezdetben csupán a pekingi házuk hátsó kertjében füstölték lassan a marhaszegyet és sertéslapockát, azzal a céllal, hogy bemutassák a helyi közönségnek az amerikai barbecue különleges világát, amely stílusában és ízvilágában is változatos a különböző régiókban.

Ha a vendég úgy érzi, hogy egy igazi cowboy bőrébe bújna, bátran ragadjon meg egy lasszót, és szerezzen be néhány ízletes texasi bordát!

- De Pellette értékelése szerint.

Nem az ausztrálok azonban az egyetlenek, akik szemet vetettek a kínai piacra. A vámháború még szélesebbre nyitja a kaput Brazília, Argentína és Új-Zéland előtt is, hogy növeljék szállításokat a világ második legnagyobb gazdaságába.

Related posts