A baromfi takarmányozás jövője: kihívások és megoldások az UBM perspektívájából A baromfi takarmányozás területén számos új kihívás merül fel, melyek megoldása kulcsfontosságú a fenntartható fejlődés és az iparág hatékonyságának növelése szempontjából. A

Körmendi László, az UBM baromfiágazatának vezetője, több mint két évtizedes szakmai tapasztalatával osztja meg velünk a modern takarmánygyártás titkait. Milyen hatással van a madárinfluenza az iparágra? Milyen következményekkel járhatnak az EU szigorodó állatjóléti előírásai? Hogyan dolgozik az UBM azon, hogy folyamatosan fejlessze termékeit, így biztosítva partnerei sikerét? Az interjú során betekintést nyerünk az iparág jelenlegi kihívásaiba és jövőbeni céljaiba, amelyek meghatározzák a baromfiágazat fejlődését.

Hogyan indította el szakmai pályafutását az UBM-nél?

- Mosonmagyaróváron végeztem az egyetemen, mint agrármérnök, és utána tizenhárom évet dolgoztam egy multinacionális takarmánygyártó vállalatnál. Az UBM pontosan egy évtizede keresett meg. A felvázolt jövőbeni célok, valamint a tervezett beruházások szimpatikusak voltak számomra, ezért a váltás mellett döntöttem, s nyugodt szívvel mondhatom, hogy azóta sem bántam meg.

- Azonnal a takarmányüzletágban kezdte meg a munkáját a cégnél?

Természetesen! Íme egy egyedi átfogalmazás: - Igen, azonnal a baromfi takarmányok forgalmazása került az irányításom alá. Kezdetben csupán a Dunántúli régióra terjedt ki a feladatom, azonban az utóbbi években már a teljes baromfi szektor kereskedelmi tevékenységeiért felelek.

A tevékenysége kizárólag belföldi területekre összpontosít, vagy esetleg van lehetősége a külföldi régiók megismerésére is?

Cégünk külön export üzletággal rendelkezik, amely főként a külhoni partnereinkkel foglalkozik. Én azonban még mindig aktívan ápolom a régi külföldi kapcsolataimat, hiszen az évek során kialakult szoros együttműködés miatt ezek a kapcsolatok különösen értékesek számomra.

Akár belföldi, akár nemzetközi szinten nézzük, az év elején mindig aktuális kérdés, hogy milyen célkitűzéseket fogalmaztunk meg az előttünk álló évre. Milyen ambíciókat tűztek ki a baromfi ipar szereplői? Milyen eredményekre törekednek a következő hónapokban?

- Természetesen körvonalazódtak! Alapvetően bizakodóak vagyunk. A baromfihús iránti kereslet folyamatosan emelkedik, amit az is bizonyít, hogy partnereink többsége kapacitás bővítésben, további fejlesztéseken gondolkodik a jelenlegi pályázati rendszer segítségével. A baromfi takarmányokkal kapcsolatban az UBM célja az, hogy magas minőségű takarmányokat állítson elő, amivel a baromfis partnerek jó termelési eredményeket tudnak elérni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az UBM partnerek többsége kiváló termelési eredményeket ér el takarmányainkkal, amire nagyon büszkék vagyunk.

- Gyakran hallani, hogy az ember tervez, de a sors dönt. Ezt a megállapítást különösen találónak érzem a baromfiágazat kapcsán. A madárinfluenza tartósan jelen van, és minden évben megnehezíti a szakma jövőjére vonatkozó elképzeléseket. Az ágazat szereplői folyamatosan alkalmazkodnak a kihívásokhoz, de az állandó fenyegetettség mindig ott lebeg a fejük fölött.

- Sajnos már évek óta beárnyékolja az ágazat teljesítményét a madárinfluenza. Hazánkban is folyamatosan felüti a fejét és évről évre óriási károkat okoz. Az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy egy tavaszi és egy őszi hullámmal kell számolnunk, ami megtizedeli az állományokat. Az ezzel kapcsolatos károkat nem lehet pontosan meghatározni, de több tízmilliárdot tesz ki évente. A beszállítóknak, köztük a takarmánygyártóknak a kiesett termelés jelentős károkat okoz. Sajnos teljesen kiszámíthatatlan változó ez, amit egész egyszerűen képtelenség előre betervezni. A járványvédelmi előírásokat folyamatosan szigorítják, de egyelőre nem találják a megoldást erre a problémára. Sokszor a szerencsén, a telep elhelyezkedésén is múlik, hogy valahol felüti-e a fejét a betegség, vagy sem.

Mindezeket figyelembe véve a folyamatos fejlődés mellett döntenek. Milyen módszerek és eszközök állnak a rendelkezésükre termékeik továbbfejlesztéséhez?

Rendelkezünk egy brojlercsirke tesztelő központtal, ahol egy turnus során három különböző takarmányt tudunk összevetni, mindezt szigorúan kontrollált és azonos termelési körülmények között. Továbbá, kapcsolatban állunk egy nemzetközi, független takarmányozási kutatóintézettel, ahol lehetőség nyílik különféle tesztek elvégzésére és szakmai konzultációra a baromfi takarmányozás legfrissebb tudományos eredményeiről. Ezen kívül szaktanácsadóink folyamatosan jelen vannak partnereinknél, és rendkívül értékes termelési adatokkal segítik termékfejlesztő csapatunk munkáját.

A baromfiipar a közeljövőben számos egyedi kihívással néz szembe, amelyek közül néhány különösen figyelemre méltó. Először is, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény egyre fontosabbá válik, ami arra kényszeríti a vállalatokat, hogy újraértékeljék termelési folyamataikat és csökkentsék a környezeti lábnyomukat. Ezen kívül a fogyasztói szokások átalakulása, mint például a növekvő érdeklődés a növényi alapú alternatívák iránt, szintén komoly hatással lehet a baromfiiparra. A piaci kereslet változásai miatt a hagyományos baromfi termékek iránti kereslet csökkenhet, ami új innovációkat és termékfejlesztést igényel. A járványok, mint például a madárinfluenza, továbbra is komoly veszélyt jelentenek, amelyek nemcsak az állatállományt, hanem a termelési láncokat is súlyosan érinthetik. A biohigiéniai intézkedések szigorítása és a kockázatok kezelése elengedhetetlen. Végül, a globális kereskedelmi feszültségek és a változó szabályozási környezet is kihívások elé állítja a baromfiipart, mivel a szabványok és előírások eltérhetnek a különböző piacokon, ami bonyolítja a nemzetközi kereskedelmet. Az iparág szereplőinek tehát innovatív megoldásokra és rugalmas alkalmazkodásra lesz szükségük ahhoz, hogy sikeresen navigáljanak ezekben a folyamatosan változó körülmények között.

A brojlercsirke termelők körében komoly felháborodást váltott ki az a javaslat, amelyet a European Chicken Commitment dolgozott ki. E javaslat célja az állatjóléti normák átalakítása, amely szerint lassabb növekedésű csirkék tenyésztését írná elő, csökkentve a négyzetméterenkénti állatlétszámot. A tervezett változtatások várhatóan 40%-os költségnövekedést és 40%-os termeléscsökkenést vonnának maguk után. Véleményünk szerint a termelők elsődleges célja mindig is a kedvező termelési eredmények elérése volt, amely csak akkor lehetséges, ha a csirkék számára megfelelő életkörülményeket biztosítanak. A közeljövő egyik legnagyobb kihívása, hogy az újjáalakult Európai Parlament képviselői képesek lesznek-e közös nevezőre jutni a baromfiipari érdekképviseletekkel. Továbbá, általános ágazati problémát jelent az összes takarmánygyártó számára a 2024-es kukoricatermés minősége és toxintartalma. Az UBM kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az üzemekben felhasznált alapanyagok minősége rendre ellenőrzött legyen. Szigorú alapanyag-átvételi protokoll működik minden takarmánykeverőben, garantálva, hogy csak a legmagasabb minőségű alapanyagok kerülhessenek a gyártási folyamatokba.

Milyen víziókkal és álmokkal tekintenek a jövő felé?

- Továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk termékeink fejlesztésére, mivel a baromfitenyésztő vállalatok is folyamatosan fejlesztik hibridjeiket a jobb termelési eredmények érdekében. Ezen új genetikájú csirkék táplálóanyag igényeinek a kiszolgálása a jövőbeli fő feladatunk.

Related posts