**15 legszennyezettebb háztartási tárgy, amely tele van baktériumokkal** Az otthonunk kényelmes menedék, de bizonyos tárgyak igazi baktériumgyűjtők lehetnek! Íme egy lista azokról a meglepően mocskos dolgokról, amelyekkel nap mint nap találkozhatunk, és

Lássuk be: a legtöbb mindennapi tárgy minimum egy kicsit koszos. Hiszen ritkán, vagy egyáltalán nem érintkeznek szappannal vagy fertőtlenítőszerrel - ellentétben a WC-ülőkével -, amit gyakran használnak a szennyeződés szimbólumaként a háztartási tisztasággal foglalkozó tanulmányokban.
"A betegségek és megbetegedések forrásainak többsége nem más, mint a saját baktériumaink" - állítja Jason Tetro, a mikrobiológia szakértője és a The Germ Code (A csírakód) című könyv írója. Ez általában nem okoz különösebb gondot, főként a fiatal és egészséges egyének esetében, de ha ezek a baktériumok túlzottan elszaporodnak, akár a sajátjaink is, akkor bőrproblémákhoz, fogszuvasodáshoz és hasonló egészségügyi kihívásokhoz vezethetnek.
Lássuk, mi az a 15 tárgy a lakásunkban, amiről sokszor eszünkbe sem jut, hogy mi minden lehet a felszínénk.
Amikor kezet mosunk, szinte mindig piszkos kézzel érintjük meg a csapot. "Ha nem rendelkezünk olyan hosszú karos könyökcsapokkal, mint amilyeneket a kórházakban találunk, akkor a csapok könnyen szennyeződhetnek, ami keresztszennyeződéshez vezethet" - figyelmeztet Tetro.
Fontos, hogy rendszeresen foglalkozzunk a fürdőszobai és konyhai csapok tisztításával. Különösen a konyhában, amikor nyers hús kezelését követően mossuk meg a kezünket, célszerű előbb megnyitni a csapot, mielőtt hozzákezdenénk a kézmosáshoz. Ugyanakkor, mivel ez a módszer vízpazarlás lehet, sokan inkább a konyhai csapok gyakori fertőtlenítésére esküsznek.
"Meglep, hogy az új életformák nem a konyhai szivacsokban fejlődnek ki, ugyanis ezek a mikrobák elsődleges élőhelyei" - mondja Chuck Gerba, az Arizonai Egyetem virológia professzora.
A szivacsok folyamatosan nedvesek, ami ideális környezetet teremt a mikrobák elszaporodásához. Óriási belső felületük révén könnyen megtelepednek bennük különféle mikroorganizmusok. Mivel ritkán kerülnek tisztításra, rövid időn belül több milliárd mikroba gyűlik össze bennük. E mikroorganizmusok koncentrációja akár az emberi székletmintákéhoz is hasonlítható. Kutatások alapján megállapították, hogy a szivacsokban káros baktériumok, például szalmonella vagy campylobacter is megtalálható, amelyek súlyos ételmérgezést okozhatnak. Ez különösen kockázatos lehet az idősek, kisgyermekek és legyengült immunrendszerű személyek számára.
A konyhaszivacs fertőtlenítése során is maradnak benne apró mikrobák, amelyek gyorsan elszaporodhatnak, és akár ellenállóbb, kórokozó típusokhoz is vezethetnek. Emiatt érdemes gyakran cserélni a szivacsot.
A konyha egyik legelhanyagoltabb tárgya a vágódeszka. Az emberek egyszerűen leöblítik, miután nyers húsokat vágnak fel, legközelebb pedig salátát készítenek rajta. Pedig felületén ott vannak a vágásokból származó rések és repedések, amelyek megnehezítik a tisztításukat. A legjobb, ha mosogatógépbe tesszük, vagy mosogatókefével lesúroljuk.
"Egy fogkefén főként szájüregi baktériumok találhatók" - mondja Tetro. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a fogkefe akár 10 millió baktériumnak is otthont adhat. "De a szájban lévő mikrobiom idővel változik. Ha sok cukros, zsíros ételt fogyasztunk, az segíthet a kevésbé jó baktériumok megjelenésében, amelyek még inkább sokasodnak, ha a szánkban megjelennek."
Gondoskodjunk arról, hogy a fogkefénk mindig tiszta legyen! Minden nap öblítsük le forró víz alatt öt másodpercig, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy havonta új fogkefére váltunk! A fogkefetartót se hagyjuk figyelmen kívül, hiszen a benne felgyülemlő baktériumok könnyen átkerülhetnek a fogkefénkre. Tartsuk tisztán a szánkat és az eszközeinket!
Tetro mindennel gyanakvó, amit "kefének"-nek neveznek, és soha nem tisztítanak meg. "A hajkefe élesztőgombákat és gombákat tartalmaz. Hajmosás után egy piszkos hajkefével átkerülhetnek a gombák a hajba, ami korpásodáshoz vagy fejbőrfertőzésekhez vezethet. Pedig elegendő havonta egyszer megtisztítani a hajkefét a problémák elkerülése végett.
Az órákon át álló, melegedő vízben a kortyolásaink során szájüregi baktériumok, ételmaradékok, sőt, ha nem figyelünk a kézhigiénére, akkor akár a székletből származó kórokozók is megjelenhetnek. Így a vizespalackunk könnyedén a baktériumok bőséges lakomájává alakulhat. Ha fehérjeturmixokkal vagy cukros italokkal töltjük meg a flaskát, akkor még inkább elősegítjük a mikrobák szaporodását. Egy kutatás eredményei alapján a vizsgált vizespalackok 20%-ában E-coli baktériumot találtak, amely a székletből származik. Egy másik tanulmányban pedig kiderült, hogy egy átlagos vizespalackban akár 20,8 millió mikroba is megtalálható – ez több mint 40 000-szerese a WC-ülőkén tapasztalható mennyiségnek.
A kulacsunk megfelelő tisztán tartása érdekében a legideálisabb, ha forró víz és mosogatószer segítségével alaposan elmosogatjuk. Emellett javasolt legalább hetente egyszer egy tiszta kefével alaposan átsúrolni. Ne feledkezzünk meg a kupakokról, szívószálakról és csőrökről sem, hiszen ezek is fontos részei a tisztaságnak!
Az okosóra rendkívüli képességekkel bír, hiszen folyamatosan monitorozza a pulzusunkat és az alvásminőségünket. Ám van egy rejtett titka: a baktériumok sokasága lakozik rajta. Egy friss kutatás során kiderült, hogy a bőrön természetesen jelen lévő staphylococcusok mellett meglepően magas arányban fordulnak elő pseudomonas baktériumok is, amelyek bizonyos fajtái egészségügyi problémákat okozhatnak. Ráadásul a vizsgálatok során a bélbaktériumok is jelentős arányban, akár 60%-ban jelen voltak az eszközökön.
A gumi és szövet szíjak teljesítménye a leggyengébbre sikeredett, míg az arany és ezüst szíjak kiemelkedően jól működtek.
Többször is kézbe vesszük őket, leejtjük a földre, zsebre vágjuk, esetleg megosztjuk másokkal, majd a fülünkbe dugjuk - egy meleg, sötét, nedves helyre, ami otthont ad a szokásos bakteriális flórának. Egy 50 fülhallgatót vizsgáló kutatás szerint gombákat és baktériumokat azonosított, köztük E. colit.
Bármi, ami érintkezésbe kerül az emberi bőrrel, várhatóan baktériumokkal van tele. Ilyen a szemüveg is, melynek az orrpárnákon és a fülekhez érő részeien még magasabb a koncentráció. Az itt kimutatott baktériumok az egészséges emberekre nem jelentenek problémát, de a baktériumok körülbelül 60 százaléka kockázatos lehet a legyengült immunrendszerű emberek számára. Megállapították, hogy szemfertőzésekért is felelősek lehetnek ezek a baktériumok. Az alkoholos törlőkendők a legjobbak a baktériumterhelés csökkentésében, de sok optikus szerint károsíthatják a lencséket, ezért meleg, szappanos vizet és puha rongyot javasolnak.
Egy 2023-as, élelmiszer-kezeléssel foglalkozó tanulmányban, amely nyers pulykahúsból fasírtot készítő embereket követett nyomon, a vizsgálat után letörölték az evőeszközöket és a konyhai felületeket, és azt találták, hogy a fűszertartók szennyeződtek a leginkább. Egy tanulmány szerint az éttermekben található só- és borsszórók a második legszennyezettebb tárgyak az asztalon (az étlapok után), egy másik szerint pedig, amely megfázott betegek által megérintett tárgyakat vizsgált, a vírus nyomait találták az összes szórón.
"Az újrafelhasználható zacskók hajlamosak szennyeződni a nyers húsból és más zöldségekből származó baktériumokkal" - mondja Gerba. "Amikor betesszük a szatyrokat egy autó csomagtartójába, az olyan, mintha egy inkubátort hoznánk létre a baktériumok szaporodásához." A bevásárlószatyrok több mint a fele tartalmazott coliform baktériumot, amely valószínűleg nyers húsból és más zöldségekből származott, és a zacskók 8 százalékában mutattak ki E. colit. Amikor a zacskók nyers húslével néhány órán át az autó csomagtartójában voltak, a baktériumok száma tízszeresére nőtt. Szóval rendszeresen mosni kell őket.
A Houstoni Egyetem tudósai hotelszobák villanykapcsolóit és fürdőszobai mosdóit elemezték, és aggasztó eredményekre jutottak: a vizsgálatok során jelentős mennyiségű székletbaktériumot találtak ezeken a felületeken. További kísérletek során kiderült, hogy a villanykapcsolók közel 25%-a szennyezett volt a megfázásos vírussal, mindössze egy órával azután, hogy valaki taknyos kézzel érintette meg őket. Az eredmények rávilágítanak, hogy a mindennapi tárgyak higiéniája kulcsfontosságú a fertőzések megelőzésében.
A tévé távirányítója akár 15-ször undorítóbb is lehet, mint a vécé ülőkéje. Egy biztosítótársaság számára végzett felmérésben magas székletbaktérium-szintet mutattak ki a távirányítókon. Más felmérések azt is kimutatták, hogy az emberek negyede-harmada soha nem tisztítja meg a távirányítóját, egy olyan eszközt, amelyet egy átlagos négytagú család becslések szerint évente 21 000 alkalommal érint meg.
Nem mintha piszkosabban jönnénk ki a zuhanyból, mint ahogy bementünk, de a zuhanyfüggöny lehet a legpiszkosabb hely a fürdőszobában, ugyanis 60-szor több baktérium található rajtuk, mint a vécé ülőkéken.
"A zuhanyfüggönyök igazán visszataszítóak" - neveti el magát Tetro. "Először is, a zuhanyzóban gyakran több ember is helyet foglal, másrészt nem csupán az emberek keze és arca hagyhat nyomot rajta, hanem az egész testük is. Éppen ezért fontos lenne rendszeresen fertőtleníteni a zuhanyfüggönyöket, vagy ha lehetséges, mosni őket."
Fordítsunk több figyelmet a tisztítóeszközeink tisztaságára, a penészes mosógépektől a büdös mosogatógépekig. És óvatosnak kell lenni a porszívó tartalmának ürítésekor is. A háztartási porszívók tartalmának mintáinak közel 10 százalékban találtak szalmonellát. A legjobb, ha minél előbb összegyűjtve és izolálva dobjuk ki a porzsák tartalmát, különben a baktériumok étkezdéjévé válhat. Porzsák nélküli porszívó esetén ne a konyhában ürítsük a szemetesbe, ha lehet, tegyük ezt a szabadban. (The Guardian)