10 étel, amit egy igazi séf soha nem választana étteremben 1. **Túlságosan feldolgozott ételek** – A séfek a friss, minőségi alapanyagok hívei, így a konzerv vagy gyorsétterem termékeket messziről elkerülik. 2. **Túlzottan bonyolult fogások** – A séfek

A séf ajánlatai gyakran vonzóan csengnek, de nem minden ételt érdemes azonnal elfogadni, amikor étterembe lépünk. Legyen szó Gordon Ramsayről vagy Anthony Bourdainről, sok neves séf felhívta már a figyelmet arra, hogy mely fogásokat érdemes elkerülni – a levesektől kezdve a salátákon át egészen a nyers osztrigákig. Az éttermek világában a tudatosság kulcsfontosságú, és érdemes megfontolni, mit választunk.
A séf ajánlata – ez a kifejezés minden ínycsiklandó élményre vágyó gasztronóm kedvelő szívét megdobogtatja. De lássuk be: léteznek olyan éttermi fogások is, amelyeket egyetlen séf sem merne ajánlani. Melyek ezek a titkos „tiltott gyümölcsök”, amelyek elkerülendők a gasztronómiai kaland során? Az alábbi sorokban felfedjük ezeket az ételeket, amelyek még a legbátrabb ínyencek számára is elrettentőek lehetnek!
Egy kiváló pizzériában a margherita lesz a legfinomabb tétel a menün, hiszen egyszerűsége lehetővé teszi, hogy az összetevők magukért beszéljenek. De csak akkor, ha az összetevők jó minőségűek. Ha nem azok - mint ahogy az a pizzaláncok esetén lenni szokott -, könnyedén fizethetünk egy vagyont valamiért, amit csak párszáz forintért dobtak össze. Ha ilyen helyen járunk, inkább rendeljünk a különlegesebb pizzák közül.
Gordon Ramsay, a világhírű séf, figyelmeztet arra, hogy érdemes óvatosan bánni a levesrendelésekkel. A konyhákban gyakran előfordul, hogy a séfek régebbi, megmaradt hozzávalókat használnak fel a levesek készítésekor. Emellett sok étterem előre, akár több napra is elkészíti a levest, így a pénzünket egy olyan ételért adjuk ki, amely nemcsak hogy nem ízletes, de frissessége is megkérdőjelezhető. Jobb, ha tudatosan választunk, és a friss alapanyagokból készült fogásokra fókuszálunk!
Anthony Bourdain, a 20. századi gasztronómia ikonikus alakja, már 1999-ben megfogalmazta, hogy étteremben nem érdemes csirkét rendelni. Az étterem kínálatában a csirke gyakran száraz és ízetlen étellé válik, mivel a mesterszakácsok többsége nem lelkesedik érte.
Bár a buggyantott tojás egyetlen brunchról sem hiányozhat, érdemes csak olyan helyen rendelnünk, amely kifejezetten specializálódott erre a fogásra. Mivel rendkívül nehéz tökéleteen elkészíteni, a szakácsok többnyire vagy elrontják vagy csalnak, és előre elkészítik azt. Utóbbi verzió azonban akár gyomorrontáshoz is vezet, úgyhogy legyünk óvatosak!
A saláták nemcsak hogy sokszor túlárazottak, de az alapanyagok frissessége is gyakran megkérdőjelezhető. Gondoljunk csak a csirkére és a tojásra: bizonyos helyeken ezek akár napokkal korábban is elkészülhetnek, ami lehetőséget ad a baktériumoknak, hogy eluralkodjanak rajtuk.
Mivel ezek az étkezések lényegesen egyszerűbben beszerezhetők, mint saját kezűleg elkészíteni őket, a legtöbb étterem ezt a megoldást választja. Igen, jól látod! Az éttermek ugyanis ugyanazokat az ételeket szolgálják fel, csak éppen jóval magasabb áron, mint amit otthon könnyedén megfőzhetsz.
A rántotta elkészítése elsőre könnyű feladatnak tűnhet, ám sok séf számára igazi kihívást jelent. Érdemes megjegyezni, hogy ennek a klasszikus ételnek nem tesz jót, ha nagy mennyiségben készítik el előre – és sajnos, a legtöbb szálloda éttermében éppen ez a gyakorlat jellemző.