Paraziták apokalipszise.

Az apokalipszis negyedik lovasa - Interpress Magazin

hatékony gyógyszerek a Trichomonas kezelésére

A kutya-cica épp úgy hazaviheti a kórt, mint a gyerek az oviból Ecuador erdeiben épp zombi-apokalipszis tombol: pókok hagyják el kolóniáikat, hogy különös selyemgubókat építsenek, majd munkájuk végeztével elpusztuljanak — írja az  IFLScience.

A jelenség hátterében egy, a Zatypota nemzetséghez tartozó parazita paraziták apokalipszise áll.

paraziták apokalipszise a legbiztonságosabb gyógyszer a helminták számára

Bár a pókokra általában magányos ragadozóként gondolunk, a Harry Potter-széria nem járt messze a valóságtól, amikor a gigantikus pókot, Aragogot és társait társas lényekként mutatta be.

Bizonyos pókfajok ugyanis valóban hatalmas közösségekben élnek, és közös hálórendszert hoznak létre.

paraziták apokalipszise

Ilyen faj többek közt az Ecuadorban őshonos Anelosimus eximius is. Philippe Fernandez-Fournier, a Brit Columbiai Egyetem munkatársa csapatával ezen pókok hálóit tanulmányozta élősködők után kutatva.

emberi parazita a föld testén az aszcariasis extraintestinalis komplikációja

A vizsgálat során felfedezték, hogy egyes példányok elhagyják a kolóniákat, és furcsa, pókselyemből és levelekből álló gubókat hoznak létre, majd elpusztulnak. A gubókból utóbb darazsak keltek ki.

Már korábban is megfigyeltek olyan darazsakat, amelyek pókok viselkedését manipulálják, de egyik eset sem volt ilyen komplex — mondta Fernandez-Fournier.

hogyan lehet eltávolítani a parazitákat gyógynövényekkel

A szakértő hozzátette, az új darázsfaj különlegessége, hogy egy közösségben élő pókfajt támad, és képes rávenni az egyedeket a paraziták apokalipszise elhagyására. Zombivírus pusztítja az angliai hernyókat A kórokozó teljesen átveszi az irányítást áldozatai felett. A parazita rovar életciklusa igen egyedi: a nőstény rovarok petéiket pókokba rakják, majd miután a lárva kikelt, rákapcsolódik az ízeltlábú testére, és a pók testnedvét kezdi el fogyasztani.

Utóbb a lárva átveszi az irányítást áldozata felett, amely így elkészíti a a férgeket tartalmazó tablettáktól utolsó fázisához szükséges gubót.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a darazsak milyen eszközzel befolyásolják a pókok viselkedését, de feltételezhető, hogy hormonokat használnak.

Ha ezek a mikrobák bejutnak,megtelepednek és elszaporodnak a szervezetben, azt fertőzésnek nevezzük, és ha egy adott területen, adott idő alatt ugyanaz a tünetegyüttes sok emberen jelentkezik, akkor az már járvány… Az orvostudomány több mint száz fertőző betegséget ismer, de viszonylag kevés volt közülük olyan, amely lényegesen megváltoztatta volna a történelmet. Némelyik passzívan kivárja, míg eljut a következő gazdaszervezetbe. Ilyen például a szennyezett étellel terjedő kolera. Egyik leghírhedtebb fajtájuk az emberiséget a kezdetektől elkísérő malária.

Kiemelt fotó: University of British Columbia.

További a témáról